Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun paikallisliikenteeseen 13 sähköbussia vuonna 2022

Joensuun paikallisliikenteeseen 13 sähköbussia vuonna 2022

Pohjois-Karjalan hankintatoimi on ratkaissut tarjouskilpailun Joensuun seudun joukkoliikenteen kohteen 1 eli Joensuun paikallisliikenteen linjojen 1–12 liikennöinnistä 20 linja-autolla. Ratkaisu perustuu pisteytykseen, jossa hinnan osuus oli 86 pistettä ja laadun 14 pistettä. Voittanut tarjous oli hinnaltaan toiseksi halvin. Uuden sopimuksen mukainen liikenne alkaa kesäkuussa 2021 ja sopimuskausi on seitsemän vuotta, jota voidaan jatkaa kolmella vuodella. Tarjouksia saatiin viideltä eri liikennöitsijältä ja kilpailun voitti tamperelainen Länsilinjat Oy. Yhtiö liikennöi mm. Hämeenlinnan, Tampereen seudun ja Turun seudun joukkoliikenteen useita linjoja sekä lähi- ja kaukoliikennettä lähinnä Pirkanmaalla ja muualla Länsi-Suomessa.

Tulevissa tarjouskilpailuissa EU:n puhtaiden ajoneuvojen direktiivi (CVD) määrittelee puhtaiden ajoneuvojen lukumäärän. Puhtaiksi käyttövoimiksi EU katsoo sähkön, kaasun, vedyn ja biopolttoaineen. Tässä kilpailussa kuitenkin jo sovellettiin tätä direktiiviä ilman sähköbussivaatimusta pitkän sopimuskauden ja hiilineutraali Joensuu 2025 tavoitteen vuoksi. Kilpailussa vaadittiin 8 puhdasta bussia kevääseen 2026 saakka ja 12 puhdasta bussia kesästä 2026 alkaen.  

Kilpailussa tarjoaja sai päättää käyttövoiman. Parhaat pisteet sai sähköbusseista ja toiseksi parhaat pisteet biokaasubusseista. Pisteitä sai myös uusiutuvasta dieselistä ja vaadittua aikaisemmasta siirtymisestä Euro VI -päästöluokan kalustoon.

Kilpailun tuloksena liikenteeseen on tulossa 13 sähköbussia siirtymäajan jälkeen kesällä 2022. Muut autot ovat Euro VI -dieselbusseja. Sähköbussien ja kaluston uusiutumisen myötä bussiliikenteen aiheuttamat päästöt ja melutaso pienenevät.

Kaikkiin kohteen autoihin tulee uusi JOJO-tilaajaväritys, jonka myötä bussit erottuvat hyvin liikenteessä. Mainospaikat on määritelty etukäteen ja koko auton peittäviä mainoksia ei enää sallita.

Tarjousten hintataso oli ennakkoarvioiden mukainen. Suunniteltuja palvelutasoparannuksia voidaan toteuttaa jo kesällä 2021.

JAA SIVU

JAA SIVU:
 

Linkki - Kaikki Ajankohtaiset

Sisältöjulkaisija

Sisältöjulkaisija