Sisältöjulkaisija

angle-left Koronaviruksen vaikutukset joukkoliikenteeseen (päivitetty 12.1.2021 klo 9)

Koronaviruksen vaikutukset joukkoliikenteeseen (päivitetty 12.1.2021 klo 9)

Päivitämme tätä tiedotetta, jos tilanne seudulla muuttuu. (päivitetty 5.1.2021 klo 16)

Joensuun seudun joukkoliikenne seuraa kaikissa koronavirukseen liittyvissä toimenpiteissä Suomen valtioneuvoston ja  viranomaisten, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ja Siun soten, ohjeistusta ja suosituksia.

Liikennöinti hoidetaan normaalien aikataulujen mukaisesti.

 

Carelicumin asiakaspalvelupiste suljettu toistaiseksi

Joensuun kaupungin valmiusjohtoryhmän päätöksellä Carelicumin asiakaspalvelupiste on suljettu toistaiseksi. Puhelinpalvelu toimii numerossa 013-267 5222 maanantaista perjantaihin klo 10-12.

Waltti-matkakortteja voi ostaa tai ladata Waltti-nettikaupasta, JOJO-matkakortin latauspisteiltä tai JOJO-busseista. Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä.

 

Ota kasvomaski käyttöön! Estetään koronan leviäminen ja suojataan läheiset.

THL antoi suosituksen 13.8.2020 kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä, jossa on vaikea välttää lähikontakteja. THL:n suositus koskee kaikkia sairaanhoitopiirejä, joiden alueella on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Kasvomaskisuositus koskee siten toistaiseksi myös Pohjois-Karjalan aluetta ja näin ollen myös Joensuun seudun joukkoliikennettä.

Joensuun kaupungin valmiusjohtoryhmän 20.11.2020 päätöksen mukaisesti yleinen vahva kasvomaskisuositus on voimassa toistaiseksi.

THL:n suosituksen mukaan kasvomaski ei sovellu lapsille. Kasvomaskin käyttöä suositellaan 12 vuoden iästä alkaen.

Kasvomaskin käyttäjän tulee hankkia maski itse. Joensuun seudun joukkoliikenteen busseissa ei ole kasvomaskeja tarjolla. Siun sote huolehtii alueensa kuntien osalta, että kasvomaskeja on saatavilla haavoittuvimmassa asemassa oleville. Joensuun, Kontiolahden ja Liperin koulukuljetusoppilaiden maskikäytönnöistä saa lisätietoa ao. kunnan nettisivuilta.

THL:n ohje kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä: 

  • Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.
  • Laita kertakäyttöinen maski käytön jälkeen suoraan sekajäteastiaan. Jos sellaista ei ole käden ulottuvilla, maski kannattaa laittaa muovipussiin ja myöhemmin roskiin.

Tarkempaa tietoa maskisuosituksesta sekä kasvomaskeista ja niiden käytöstä löytyy THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä.

Kasvomaskien käyttö on yksi varotoimi koronaviruksen leviämistä vastaan. Muut turvallisen matkustuksen ohjeet ovat edelleen yhtä tärkeitä kuin ennenkin: älä matkusta sairaana, pidä etäisyyttä muihin matkustajiin mahdollisuuksien mukaan, muista pestä kädet ja jos on tarpeen yskiä tai aivastaa, tee se hihaan tai nenäliinaan. Lataa itsellesi Koronavilkku-sovellus. Vältä myös ruuhka-aikana matkustamista, jos mahdollista. Joukkoliikenteessä on eniten matkustajia maanantaista perjantaihin klo 7–9 ja klo 13–17.

 

Maksa matkasi mieluiten matkakortilla tai mobiililla

Suositeltavaa on maksaa bussimatka Waltti-kortilla tai mobiilisovelluksesta ostetulla lipulla, jotta minimoidaan kuljettajan ja matkustajien väliset kontaktit. Kertalippuja voi ostaa myös lippuautomaateista, jotka löytyvät Isosta Myystä ja Joensuun pääkirjastolta. Kertaliput ovat voimassa ostohetkestä alkaen. 1 vyöhykkeen lippu on voimassa yhden tunti, 2-3 vyöhykkeen lippu kaksi tuntia.

Matkakortti kannattaa ladata bussin sijaan Waltti-kaupassa.

Jos matkustustarpeesi sallivat, voit ajoittaa liikkumisesi ruuhka-aikojen ulkopuolelle ja pienentää näin ihmiskontaktien määrää.

Jos tarpeellisten matkojen tekeminen esimerkiksi pyörällä tai kävellen on mahdollista, suosittelemme sitä.

Jos Sinulla on flunssaoireita, suosittelemme välttämään joukkoliikenteen käyttöä kokonaan.

 
Hyvitysmahdollisuus Waltti-kausilipuista_marraskuu 2020

Joensuun siirryttyä koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen on Joensuun seudun joukkoliikenteelle tullut kyselyitä siitä, saako käyttämättä jäävästä osasta kausilippua hyvitystä. Riverian Joensuun koulutusyksikkö ja Karelia ammattikorkeakoulu siirtyivät pääsääntöisesti etäopetukseen 23. ja 24.11 alkaen.

Tavanomaisen käytäntömme ja ohjeidemme mukaan hyvitystä kesken jääneestä kausilipusta ei myönnetä. Keväällä, kun valtioneuvosto otti käyttöön poikkeustoimet koko maassa 18.3.2020, muutimme käytäntöjämme poikkeusolojen ajaksi. Sama periaate otetaan nyt käyttöön epidemian kiihtymisvaiheessa.

Joensuun seudun joukkoliikenne myöntää hyvitystä käyttämättä jääneistä kausilipputuotteista, jos henkilökohtaisella Waltti-kortilla on 23.11.2020 ollut kausilipun kautta jäljellä vähintään 14 vuorokautta eikä korttia ole käytetty 24.11.2020 tai sen jälkeen. Hyvitys myönnetään yhtenä 14 vuorokautta voimassa olevana Waltti-lippuna, joka postitetaan hyvityksen hakijalle myöhemmin kotiin. Postittamalla hyvityksen pyrimme rajaamaan asiakaskontaktien määrää.

Hyvitystä voi hakea aikaisintaan sitten, kun kyseisen kausilipun voimassaoloaika on päättynyt. Hakemus on tehtävä kuitenkin viimeistään 31.1.2021.

Tarkemmat ohjeet löytyvät nettilomakkeelta.

Lisätietoa koronaviruksesta

Kehotamme matkustajiamme seuraamaan THL:n ohjeistusta käsihygieniasta huolehtimisesta ja muista keinoista välttää tartuntojen leviämistä.

Seuraa koronaviruksen tilannetta THL:n sivuilla.

Lisää tietoa:

www.joensuu.fi/korona

www.kontiolahti.fi

www.liperi.fi

JAA SIVU

JAA SIVU:
 

Linkki - Kaikki Ajankohtaiset

Sisältöjulkaisija

Sisältöjulkaisija