Asset Publisher

angle-left Joensuun seudullinen joukkoliikennejaosto 27.10.2022

Joensuun seudullinen joukkoliikennejaosto 27.10.2022

Maksuttomat matkat Joensuun seudun joukkoliikenteessä pyörätuolimatkustajille

Seudullinen joukkoliikennejaosto päätti kokouksessaan, että 1.1.2023 alkaen pyörätuolimatkustaja ja yksi saattaja pääsevät matkustamaan maksutta Joensuun seudun joukkoliikenteen matalalattialinjoilla. Etuus ei kuitenkaan ole voimassa Noutopoika-liikenteessä kutsuliikenteen erilaisen luonteen vuoksi.

Pyörätuolimatkustajan matkustus onnistuu pyörätuolipaikoin varustetuissa matalalattia-autoissa. Sisään tullaan pyörätuolilla keskiovesta ja matkustetaan keskiosan penkittömillä paikoilla. Samaa tilaa käyttävät myös lastenvaunujen, rollaattorien tai muiden isokokoisten matkatavaroiden kanssa liikkuvat matkustajat. Koska tila on rajallinen, voi olla, ettei halutussa vuorossa ole välttämättä tilaa matkustaa esim. pyörätuolilla. Tämä on muistettava huomioida, jos matka on kellonaikaan sidottu. Myös sähköpyörätuolin koko ja ominaisuudet voivat olla este linja-automatkalle.

 

Arvonlisäveron väliaikainen muuttaminen ajalle 1.1.-30.4.2023

Hallituksen esityksessä (HE 194/2022) ehdotetaan arvonlisäveroa muutettavaksi väliaikaisesti. Sähköön sovellettavaa arvonlisäverokantaa alennettaisiin. Lisäksi kotimaan henkilökuljetukset vapautettaisiin arvonlisäverosta. Tällä hetkellä henkilökuljetusten arvonlisävero on 10 prosenttia. Henkilökuljetuksia koskeva muutos tulisi voimaan 1.1.2023 ja olisi voimassa 30.4.2023 saakka.

Seudullinen joukkoliikennejaosto päätti kokouksessaan, että arvonlisäveron muutoksen mukainen asiakashintojen alennus toteutetaan Joensuun seudun joukkoliikenteessä vyöhykkeillä City, A ja B. Arvolippujen hintoja alennetaan suoraan 10 prosentilla. Muissa lipuissa, asiointiliikenteiden asiakashinnat mukaan lukien, alennus on noin 10 prosenttia siten, että asiakashinnat pyöristetään tasasummille.

Joensuun seudun joukkoliikenteessä jo käytössä olevat alennushinnat eli City-vyöhykkeen hinta ja Hilja-lippujen hinnat jätetään tasaeuroina arvonlisäveron muutoksesta johtuvan asiakashinnan alennuksen ulkopuolelle. Asiakashinnat säilyvät näiden osalta ennallaan.

1.5.2023 alkaen hinnat palaavat ennalleen.

Pohjois-Savon ELY-keskus päättää osaltaan muiden Waltti-vyöhykkeiden hinnoista.

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain väliaikaisesta muuttamisesta on hyväksytty eduskunnassa esityksen mukaisena 21.10.2022. Joensuun seudun joukkoliikenne valmistelee asiakashintojen väliaikaisen muutoksen toteutusta joukkoliikennejaoston päätöksen mukaisesti.

 

Muita asioita

Muista käsitellyistä asioista löytyy tietoa pöytäkirjasta.

Joukkoliikennejaoston esityslistat ja pöytäkirjat luettavissa Dynasty-palvelussa.

JAA SIVU

JAA SIVU:
 

Linkki - Kaikki Ajankohtaiset

Asset Publisher

Asset Publisher